Texel (Dutch Birding)

14-10-2018

Het weekend van 14 oktober was ik samen met pa op Texel voor het Dutch Birding vogelweekend. Bij aankomst de auto geparkeerd in De Cocksdorp en eerst een kijkje genomen bij het Vogelinformatiecentrum van Texel. Een prachtige winkel met kijkers, accessoires, boeken en een hele boel opgezette soorten vogels. In de winkel hing een scherm met de laatste waarnemingen op Texel en mijn vader zag daar een waarneming van een oud-collega, "Ah hij ook hier, even bellen". De oud-collega was net op weg naar een Blonde Ruiter, die was gezien op het eiland.

Het vogelweekend begon dus met een zeldzame soort, super mooi! In de auto gestapt en die kant opgereden. De blonde ruiter zat een stuk in een weiland maar was met een telescoop goed te zien. Erg gaaf. De dag erop zijn we al vroeg op pad gegaan om te kijken bij de Tuintjes, een duingebied van Texel waar tijdens de trek in oktober veelal zeldzame vogels te zien zijn. Mooi gebied en onder andere de Bladkoning, en goudhaantjes gezien. De rest van de dag rondgereden over het eiland en verschillende mooie plekken aangedaan. Als afsluiter van de dag een tijd bij de Mokbaai gezeten waar o.a. wulpen, zilverplevieren, bergeenden, tureluurs, lepelaars en pijlstaarten te zien waren.

Op de laatste dag hebben we een excursie gevolgd, waar we met een groepsleider op verschillende plekken van het eiland hebben gekeken. Zondag stond voor Texel een beetje in het thema van een bultrug die was gezien, omdat dit erg bijzonder is zijn we tijdens de excursie allereerst naar het strand gereden waar deze gezien was. Helaas geen bultrug gezien, maar wel een roodkeelduiker en eider, ook prachtig! De rest van de dag nog op wat mooie plekken op Texel geweest. Top weekend!